de mondhygiënist

De mondhygiënist

De mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen èn helpt nieuwe problemen te voorkomen. Mondhygiënist is overigens een beschermde titel, het is een beschermd beroep met een eigen opleiding. De mondhygiënisten beschikken over een eigen beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. Hierbij zijn ruim 2100 mondhygiënisten aangesloten.

  • Pijnlijk tandvlees;
  • Bloedend tandvlees (vooral bij poetsen);
  • Vieze smaak in de mond en/of slechte adem;
  • Losstaande of verplaatsende tanden;
  • Rood en gezwollen tandvlees;
  • Terugtrekkend tandvlees;
  • Te veel plaque.

Na een intakegesprek verricht de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem stelt ze eerst een parodontiumstatus op. Deze parodontiumstatus is een leidraad voor je behandeling: de conditie van je tandvlees wordt nauwkeurig beschreven en bijgehouden. Daarna maakt de mondhygiënist een persoonlijk behandelplan. In dat behandelplan spreekt de mondhygiënist af welke behandelingen nodig zijn, hoe en wanneer deze worden uitgevoerd en wat de behandeling gaat kosten.

De mondhygiënist begint de behandeling altijd met een uitgebreide poetsinstructie. Het is nou eenmaal zo dat je zelf elke dag je mond schoon moet blijven houden. Dit is niet eenvoudig en hierbij geldt dat je nooit te oud bent om te leren. Vooral als de plaque zichtbaar gemaakt wordt met plaque-kleuring, is een goede instructie erg leerzaam. Op basis van het behandelplan reinigt de mondhygiënist je mond op een professionele wijze. Hij of zij verwijdert tandsteen maakt de pockets helemaal schoon en zorgt dat de worteloppervlakten glad zijn zodat nieuwe plaque niet zo makkelijk meer blijft zitten. Deze behandeling kan gevoelig zijn, in dat geval kan de mondhygiënist een verdoving geven.

De mondhygiënist neemt eventueel een bacteriekweek. Hiermee kan bekeken worden of er bepaalde specifieke bacteriën in de mond aanwezig zijn. Als de mond dan geheel schoon is, de pockets ondiep genoeg zijn en de mondhygiëne perfect wordt uitgevoerd, kan aanvullende medicatie tegen deze bacteriën gegeven worden.

Bron: NVvP

Vragen? Ons team is altijd bereid  om uw vragen te beantwoorden.

Wilt u alvast meer weten over tandvleesontstekingen of over een behandeling bij de mondhygiëniste? Zie dan de volgende links:

allesoverhetgebit logo

knop tandart.nl